Πολλοί είναι εκείνοι που τα μπερδεύουν – και δικαιολογημένα, καθώς τόσο η Παρηγορική Φροντίδα, όσο και τα λεγόμενα “Hospices”, στοχεύουν στην ανακούφιση και καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων των ασθενών με σοβαρές χρόνιες ασθένειες. Ωστόσο, παρουσιάζουν και σημαντικές διαφορές, τις οποίες είναι καλό να γνωρίζει κανείς προτού πάρει σημαντικές αποφάσεις για ένα αγαπημένο του πρόσωπο που νοσεί.
Ουσιαστικά, ενώ το Hospice αποτελεί έναν τύπο Παρηγορικής Φροντίδας, η Παρηγορική Φροντίδα συνολικά δεν αφορά μόνο στις ανίατες περιπτώσεις. Τα Hospices παρέχουν ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς με προχωρημένη και μη αναστρέψιμη νόσο, οι οποίοι βρίσκονται στα τελικά στάδια της ασθένειάς τους, ενώ η Παρηγορική Φροντίδα εν συνόλω δεν περιορίζεται μόνο σε ασθενείς που βρίσκονται σε καταληκτικό στάδιο. Αντιθέτως, μπορεί να παρασχεθεί σε οποιαδήποτε φάση της ασθένειας ενός ατόμου, ανεξαρτήτως πρόγνωσης, και συνδυαστικά με την όποια θεραπεία λαμβάνει.
Τα κοινά χαρακτηριστικά
Η Παρηγορική Φροντίδα, όπως και τα Hospices, λειτουργούν με σκοπό να μειώσουν την ταλαιπωρία και τον πόνο του ασθενούς, προσφέροντας εξατομικευμένη φροντίδα, και να υποστηρίξουν τα μέλη της οικογένειάς του.
Ειδικότερα:
- Και τα δύο παρέχουν φαρμακευτική αγωγή για τη μετρίαση του πόνου και άλλων ενοχλητικών συμπτωμάτων.
- Κανένα από τα δύο δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή ιατρικής βοήθειας, εμπλέκοντας στην όλη διαδικασία ιερείς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, προκειμένου να παράσχουν υποστήριξη και σε ψυχολογικό επίπεδο.
- Και τα δύο συμπεριλαμβάνουν τα μέλη της οικογένειας, μέχρι το σημείο που επιθυμεί ο ίδιος ο ασθενής. Επιπλέον, παρέχουν και σε εκείνα υπηρεσίες υποστήριξης, όπως είναι π.χ. η συμβουλευτική πένθους.
- Και τα δύο μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορες τοποθεσίες – στο σπίτι, στο νοσοκομείο ή σε κάποια άλλη δομή (π.χ. γηροκομείο).
Τα άτομα που λαμβάνουν Παρηγορική Φροντίδα ενδεχομένως, κάποια στιγμή, να χρειαστούν ειδικότερα υπηρεσίες Hospices. Ένα τέτοιο παράδειγμα αφορά στα άτομα που μπορεί να σταματήσουν να ανταποκρίνονται στη θεραπεία τους, φτάνοντας σε μη αναστρέψιμο σημείο.
Οι διαφορές
Oι ασθενείς που δέχονται Παρηγορική Φροντίδα βρίσκονται συνήθως στο τελικό στάδιο της ασθένειάς τους ή έχουν διαγνωστεί με μία θανατηφόρα ασθένεια. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς υπάρχει και ένας αριθμός ασθενών που λαμβάνουν Παρηγορική Φροντίδα, οι οποίοι τελικά αναρρώνουν και ξεπερνούν τον κίνδυνο.
Τα Hospices απευθύνονται αποκλειστικά στους ανθρώπους που βαδίζουν πλέον προς το τέλος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα άτομο θεωρείται κατάλληλο για μία τέτοιου είδους φροντίδα όταν παρουσιάζει προσδόκιμο ζωής 6 μηνών ή λιγότερο.
Άλλες βασικές διαφορές είναι και οι εξής:
- Ένας ασθενής που λαμβάνει Παρηγορική Φροντίδα μπορεί να συνεχίσει κανονικά να υποβάλλεται στη βασική του θεραπεία, π.χ. χημειοθεραπεία, ή να υποβληθεί σε κάποιο ογκολογικό χειρουργείο. Αντιθέτως, τα Hospices αφορούν σε ασθενείς που δεν χρειάζεται πλέον να λαμβάνουν θεραπεία λόγω μη αναστρέψιμης κατάστασης ή δεν ανταποκρίνονται πλέον στη θεραπεία τους.
- Οι ασθενείς που λαμβάνουν Παρηγορική Φροντίδα μπορεί να συνεχίζουν να εφαρμόζουν «επιθετικά» μέτρα για διατήρηση και επιμήκυνση της ζωής τους, ενώ στην περίπτωση των Hospices οι ασθενείς συνήθως επιλέγουν να εγκαταλείψουν αυτές τις προσπάθειες. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με προχωρημένο καρκίνο που παθαίνει μια μόλυνση μπορεί να επιλέξει να μην κάνει θεραπεία για τη μόλυνση, προκειμένου να μη νοσηλευτεί και να περάσει στο σπίτι τις μέρες που του απομένουν.
- Στην Παρηγορική Φροντίδα δεν αντικαθίσταται η θεραπεία που ο ασθενής λαμβάνει από την ιατρική ομάδα που τον παρακολουθεί, σε αντίθεση με τα Hospices, όπου αυτό είναι η πιθανότερη εξέλιξη. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο ασθενής να εξακολουθήσει να παρακολουθείται από τον γιατρό του.
- Τέλος, η Παρηγορική Φροντίδα συνεχίζεται για όσο χρονικό διάστημα θεωρηθεί απαραίτητο από τη βασική ιατρική ομάδα που παρακολουθεί τον ασθενή. Για παράδειγμα, ένας ασθενής μπορεί να τη λαμβάνει κατά διαστήματα, κάθε φορά που επιδεινώνονται τα συμπτώματά του. Αντιθέτως, στην περίπτωση των Hospices, ο ασθενής λαμβάνει συνεχόμενη φροντίδα μέχρι να καταλήξει.
Γιατί να λάβει κανείς Παρηγορική Φροντίδα;
Τα άτομα που ζουν με σοβαρές χρόνιες ή εξελισσόμενες ασθένειες αξίζουν να ζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά τη διάγνωση που έχουν λάβει. Η Παρηγορική Φροντίδα μπορεί να τους βοηθήσει σημαντικά, καθώς εστιάζει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Οι παράγοντες που μπορεί να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής ενός ασθενούς είναι ο συνεχής πόνος, η δυσκολία στην αναπνοή, οι διαταραχές ύπνου, οι ψυχικές διαταραχές, η απώλεια της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης, αλλά και το έντονο στρες λόγω οικονομικών ανησυχιών ή οικογενειακών προβλημάτων.
Η Παρηγορική Φροντίδα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ή ελάφρυνση των καταστάσεων αυτών, μειώνοντας τη σωματική ένταση και, παράλληλα, παρέχοντας ψυχολογική και συναισθηματική βοήθεια. Και αυτό, για έναν σωματικά και ψυχολογικά ταλαιπωρημένο ασθενή, είναι ανεκτίμητο.
Πηγές
https://www.webmd.com/palliative-care/difference-palliative-hospice-care
https://www.lung.org/blog/understanding-palliative-care
https://www.medicalnewstoday.com/articles/palliative-care-vs-hospiceguidelines
https://www.anticancerath.gr/news/events/?nid=749