Η άσκηση αποτελεί σημαντικό μέρος του θεραπευτικού πλάνου για τους πάσχοντες από καρκίνο, καθώς υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις για τις θετικές της συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία τους, σε κάθε φάση της θεραπείας.
Η συμβουλή για τακτική γυμναστική ενδέχεται να φαντάζει ανέφικτη σε ανθρώπους που υποβάλλονται σε θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ωστόσο, ένα πλάνο προπονήσεων προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες και δυνατότητες, είναι βέβαιο πως θα τονώσει σημαντικά τη σωματική τους αντοχή, αλλά και την ψυχολογία τους.
Πιο συγκεκριμένα, ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, μπορεί:
-να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης σωματικών παρενεργειών, όπως η κόπωση, η νευροπάθεια, η οστεοπόρωση και η ναυτία,
-να αποτρέψει την απώλεια μυϊκής μάζας και να ενισχύσει την αντοχή των πασχόντων,
-να βελτιώσει την ισορροπία τους, αποτρέποντας έτσι πτώσεις και τραυματισμούς,-να ελαττώσει τον χρόνο παραμονής τους στο νοσοκομείο,-να περιορίσει τον κίνδυνο κατάθλιψης,
-να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης από ορισμένους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού, και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων καρκίνων,
-να αποτρέψει την εμφάνιση άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη ποιοτικού ύπνου, στη διαχείριση του πόνου, και κατ’ επέκταση στη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Οι βασικές κατευθύνσεις
Οι συστάσεις των ειδικών για άσκηση στα άτομα με καρκίνο είναι παρόμοιες με αυτές που αφορούν τον γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, οι ειδικοί της Κλινικής Ογκολογικής Εταιρείας της Αυστραλίας (Clinical Oncology Society of Australia – COSA) συμβουλεύουν τα άτομα με καρκίνο:-να αφιερώνουν την εβδομάδα 150 λεπτά σε αερόβια άσκηση μέτριας έντασης ή, εναλλακτικά, 75 λεπτά σε αερόβια άσκηση υψηλής έντασης (όπως ζωηρό περπάτημα, τζόκινγκ, ποδηλασία, κολύμπι) και-να εκτελούν προπονήσεις με ασκήσεις αντίστασης και ενδυνάμωσης 2-3 φορές την εβδομάδα.
Οι κατάλληλες μορφές άσκησης
Ένα πρόγραμμα γυμναστικής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου είναι καλό να περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους ασκήσεων, όπως:
• Οι ασκήσεις αναπνοής. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν δυσκολία στην αναπνοή, γεγονός το οποίο πιθανότατα τους αποτρέπει από την επιθυμία εκγύμνασης. Οι ασκήσεις αναπνοής συμβάλλουν στην κίνηση του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό και την αντοχή των ασκούμενων.
• Το στρέτσινγκ. Το στρέτσινγκ βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος και του οξυγόνου στους μυς και βελτιώνει την ευλυγισία και τη γενικότερη στάση του σώματος. Αυτού του είδους οι ασκήσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για όσους προσπαθούν να ανακάμψουν από θεραπείες για τον καρκίνο, όπως, για παράδειγμα, από την ακτινοθεραπεία, η οποία συχνά περιορίζει το εύρος της κίνησης και προκαλεί μυϊκή δυσκαμψία.
• Οι ασκήσεις ισορροπίας. Η απώλεια της ισορροπίας συμπεριλαμβάνεται στις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου. Οι ασκήσεις ισορροπίας μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να ανακτήσουν τη λειτουργία και την κινητικότητα που χρειάζονται για την επιστροφή στις καθημερινές τους δραστηριότητες με ασφάλεια. Επιπλέον, η διατήρηση καλής ισορροπίας βοηθά και στην αποτροπή πτώσεων και τραυματισμών.
• Η αερόβια άσκηση. Αυτός ο τύπος άσκησης αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, και μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από καρκίνο να αισθανθούν λιγότερο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους.
• Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας από τον καρκίνο, παρατηρούνται συχνά απώλεια μυϊκής μάζας και μυϊκή αδυναμία. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης βοηθούν τους ασθενείς να διατηρήσουν δυνατούς τους μυς τους, βελτιώνοντας σε δεύτερο επίπεδο την ισορροπία τους και μειώνοντας την κόπωση. Ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ασκήσεις με όργανα, με βάρη και ζώνες αντίστασης.
Τι πρέπει να προσέχουν οι ασκούμενοι ασθενείς
Όσοι επιλέγουν να ασκηθούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, οφείλουν:
- Να πίνουν άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
- Να ακολουθούν ένα υγιεινό διαιτολόγιο, πλούσιο σε πρωτεΐνες.-Να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα γυμναστήρια, καθώς είναι πιθανό η θεραπεία να έχει αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να κινδυνεύουν περισσότερο από μικρόβια και ιούς.
- Να αυξάνουν σταδιακά την ένταση της άσκησης. -Να επικοινωνούν τακτικά με τον θεράποντα γιατρό τους.
Πηγές
https://www.cancer.net/survivorship/healthy-living/exercise-during-cancer-treatment
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/secret-weapon-during-cancer-treatment-exercise/art-20457584
https://www.health.harvard.edu/blog/exercise-as-part-of-cancer-treatment-2018061314035
«Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας»