Όταν είμαστε υγιείς, το να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής στο οποίο να περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, δεν είναι κάτι δύσκολο. Αντιθέτως, είναι κομμάτι της καθημερινής μας «ρουτίνας». Όταν, όμως είμαστε αντιμέτωποι με μία σοβαρή πάθηση όπως είναι ο καρκίνος, τότε τα δεδομένα αλλάζουν.
Οι περισσότερες διατροφικές οδηγίες εστιάζουν στα οφέλη των φρούτων και λαχανικών, στον περιορισμό του κόκκινου κρέατος και στην αποφυγή των τροφίμων με πολλά λιπαρά. Επιπλέον, ο η κατανάλωση με μέτρο της ζάχαρης, του αλκοόλ, αλλά και του αλατιού είναι ανάμεσα στις πολύ δημοφιλείς συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί, όπως επίσης και η παρότρυνση για την διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.
Όταν, ωστόσο, κάποιος ακολουθεί μια συγκεκριμένη αγωγή για την αντιμετώπιση του καρκίνου, τότε το θέμα της διατροφής ενδεχομένως να απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή, λόγω των παρενεργειών από την θεραπεία ή της γενικότερης αδυναμίας του οργανισμού που είναι αποδυναμωμένος.
Η καλή και σωστή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ασθενείς με καρκίνο, καθώς τόσο η πάθηση αυτή καθαυτή όσο και οι θεραπείες της μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις διατροφικές τους συνήθειες. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί η ανοχή του οργανισμού σε κάποια τρόφιμα ή ακόμη και οι ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά.
Οι ασθενείς δεν χρειάζονται κάποια ειδική δίαιτα, ωστόσο ενδέχεται να πρέπει να προσαρμόσουν κάπως το διαιτολόγιό τους, ώστε να είναι ισορροπημένο και να τους βοηθήσει να παραμείνουν δυνατοί κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. Στόχος είναι να αποτραπεί ή να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατόν η απώλεια βάρους, να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες και να μείνει ο οργανισμός δυνατός και με ικανοποιητικά αποθέματα ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να καταναλώνουν τρόφιμα που πριν απέφευγαν, π.χ. υψηλής θερμιδικής αξίας ή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ώστε να διατηρούν το βάρος τους, παγωτά και άλλα δροσερά ή ρευστά τρόφιμα λόγω δυσκολιών στη μάσηση και την κατάποση κτλ.
Κάποιες βασικές συμβουλές προς τους ασθενείς
Προσπαθήστε να:
- τρώτε τουλάχιστον τρία γεύματα την ημέρα τα οποία να περιλαμβάνουν μία ποικιλία τροφίμων που σας αρέσουν
- καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα με αμυλούχους υδατάνθρακες όπως ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά κ.α., καθώς είναι πλούσιες πηγές ενέργειας
- συμπεριλάβετε στη διατροφή σας κοτόπουλο, ψάρια, αυγά, τυρί, γιαούρτι κ.α. που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Πολλές φορές, μετά από χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, απαιτείται επιπλέον πρωτεΐνη για την επούλωση των πληγών, την καταπολέμηση των μολύνσεων κ.α.
- καταναλώνετε αρκετά φρούτα και λαχανικά που έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά
- πίνετε 6-8 ποτήρια νερό καθημερινά. Εκτός από νερό μπορείτε να πίνετε τσάι, χυμούς φρούτων κ.α..
Παρενέργειες και απώλεια όρεξης
Κάποιες από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι η ναυτία και οι έμετοι, η διάρροια, ο πόνος και οι πληγές στην στοματική κοιλότητα. Όλα τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια όρεξης, η οποία με την σειρά της θα φέρει και την απώλεια βάρους.
Ο ογκολόγος είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την συμπληρωματική αγωγή που χρειάζεται ώστε να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες αυτές.
Οι ασθενείς από την μεριά τους, μπορούν να προσπαθήσουν να διαχειριστούν την απώλεια όρεξης:
- τρώγοντας πιο λίγο και πιο συχνά,
- εμπλουτίζοντας τη διατροφή τους με μέλι, βούτυρο και τυριά που θα τους προσφέρουν την επιπλέον ενέργεια που χρειάζονται,
- καταναλώνοντας σνακς με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, όπως μπισκότα, κέικ, γιαούρτια με πλήρη λιπαρά κ.α. και
- πίνοντας θρεπτικά ροφήματα, εάν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την στερεά τροφή.
Ο τύπος του καρκίνου, η θεραπεία και οι παρενέργειές της, με την βοήθεια πάντα των ειδικών, θα καθορίσουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κομμάτι της διατροφής.
ΠΗΓΕΣ
https://www.guysandstthomas.nhs.uk/resources/patient-information/cancer/diet-and-chemotherapy.pdf
https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/staying-active/nutrition/benefits.html
https://www.webmd.com/cancer/features/15-nutrition-tips-chemo#1
«Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας»