Το πεπτικό σύστημα, το οποίο ξεκινά από τη στοματική κοιλότητα και καταλήγει στο ορθό, έχει ως κύρια λειτουργία την αποτελεσματική πέψη και απορρόφηση, καθώς και την αποβολή των άπεπτων τροφών και άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού.
Πληθώρα παθήσεων αφορούν το πεπτικό σύστημα, οι οποίες χρίζουν υποστήριξης, ώστε να βελτιωθούν τα συμπτώματα, να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα στην υγεία, να διατηρηθεί μια καλή κατάσταση θρέψης, να αποφευχθούν τυχόν διατροφικές ελλείψεις και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών.
Γαστρεντερολογία
- Δυσκοιλιότητα OIC (Opioids Induced Constipation)
Η δυσκοιλιότητα OIC (Opioids Induced Constipation) θεωρείται συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια που συνδέεται με τη χορήγηση οπιοειδών για την αντιμετώπιση του άλγους, το οποίο είναι συνήθως μέτριας έως σοβαρής μορφής και σχετίζεται με τον καρκίνο ή άλλες χρόνιες μη ογκολογικές παθήσεις1.
- Μετεγχειρητική ναυτία και έμετος (PONV)
Η μετεγχειρητική ναυτία και ο έμετος (PONV) είναι από τις πιο συχνές και δυσάρεστες επιπλοκές μετά από γενική αναισθησία για μία χειρουργική επέμβαση2. Η επίμονη ή σοβαρή PONV μπορεί να προκαλέσει ιατρικές επιπλοκές, όπως αφυδάτωση, διαταραχές ηλεκτρολυτών και καθυστέρηση στις κενώσεις του ασθενούς3. Η συνολική επίπτωση της PONV, ενός καθοριστικού παράγοντα για την έκβαση και την ικανοποίηση του ασθενούς, έχει αναφερθεί ότι κυμαίνεται από 10% έως 79%4.
- Πρωκτική ραγάδα
Η πρωκτική ραγάδα είναι γνωστή ως το σχίσιμο του ιστού του έσω πρωκτικού σφιγκτήρα. Επηρεάζει ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο τους, ενώ περίπου το 50% των ατόμων ηλικίας 20 έως 50 ετών έχουν παρουσιάσει συμπτώματα πρωκτικών ραγάδων τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Ο επιπολασμός των πρωκτικών ραγάδων στις γυναίκες αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα σκληρά κόπρανα, η μακροχρόνια διάρροια και η δυσκοιλιότητα, που επηρεάζουν τη ροή του αίματος στην πρωκτική περιοχή, μπορεί να προκαλέσουν πρωκτικές ραγάδες στους ενήλικες5.
- Γαστρικό Έλκος & Έλκος Δωδεκαδάκτυλου
Το γαστρικό έλκος και το έλκος του δωδεκαδάκτυλου αποτελούν σοβαρές παθήσεις που απαιτούν ιατρική παρακολούθηση. Είναι χρόνιες ασθένειες, που χαρακτηρίζονται από τη δημιουργία έλκους (πληγής) στο τοίχωμα του στομάχου ή του δωδεκαδάκτυλου. Προκαλούνται, όταν διαταραχτεί η ισορροπία υδροχλωρικού οξέος και βλεννογόνου του στομάχου. Για το έλκος ενοχοποιούνται παράγοντες, όπως το άγχος, το κάπνισμα, ορισμένα φάρμακα όπως για παράδειγμα η ασπιρίνη και γενικότερα τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ), το ελικοβακτηρίδιο H-pylori κ.ά.
- Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠΝ)
Είναι η νόσος που εκδηλώνεται με παλινδρόμηση (μετακίνηση προς τα πάνω) υγρών του στομάχου προς τον οισοφάγο, δηλαδή το σωλήνα που μεταφέρει τις τροφές από το στόμα στο στομάχι. Πρόκειται για μια πολύ συχνή ασθένεια, με κυριότερο σύμπτωμα το ενοχλητικό κάψιμο στην περιοχή του στέρνου (οπισθοστερνικός καύσος), που εμφανίζεται μετά το φαγητό και μπορεί να διαρκέσει για ώρες. Το κάψιμο στο στήθος ή τα ξινά υγρά στο στόμα μπορεί να τα νιώσουμε όλοι μας μερικές φορές, συνήθως μετά από υπερβολική κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ. Αν όμως η συχνότητα εμφάνισης είναι δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είναι πολύ πιθανό να πάσχουμε από ΓΟΠΝ και να πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό. Είναι επίσης γνωστό ότι η βαρύτητα των συμπτωμάτων της ΓΟΠΝ δεν αποτελεί κριτήριο για ένα γιατρό για την εκτίμηση της βαρύτητας της νόσου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας ασθενής με ήπια συμπτώματα μπορεί να έχει βλάβες στον οισοφάγο του, γνωστές ως οισοφαγίτιδα, ενώ κάποιος άλλος με βαριά συμπτώματα να πάσχει από ΓΟΠΝ χωρίς βλάβες.
Οι παραπάνω πληροφορίες προορίζονται για γενική ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
1. Panchal SJ et al. Int J Clin Pract. 2007; 61:1181-7.
2. Golembiewski J et al. Am J Health Syst Pharm 2005; 62: 1247-60.
3. Muchatuta NA et al. Ther Clin Risk Manag 2009; 5: 21-34.
4. Apfel CC et al. Anesthesiology 1999; 91: 693-700.
5. Masoumeh S et al. Electronic Physician (ISSN: 2008-5842) http://www.ephysician.ir October 2016, Volume: 8, Issue: 10, Pages: 3035-3041