Καρκίνος του προστάτη: Τα ανησυχητικά συμπτώματα και οι απαραίτητες εξετάσεις

Καρκίνος του προστάτη: Τα ανησυχητικά συμπτώματα και οι απαραίτητες εξετάσεις

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα, δε, με την American Cancer Society, περίπου ένας στους οκτώ άνδρες θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη σε κάποια φάση της ζωής του, ωστόσο μόλις ένας στους σαράντα έναν ασθενείς θα καταλήξει τελικά από τη νόσο. Αυτό αποδεικνύει ότι, εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, ο καρκίνος του προστάτη παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ίασης.

Τα συμπτώματα

Δυστυχώς, κατά τα πρώτα του στάδια, ο καρκίνος του προστάτη είναι συνήθως μια ασυμπτωματική νόσος, καθώς δεν δίνει προειδοποιητικά σημάδια στους ασθενείς. Κι αυτό, διότι ο αναπτυσσόμενος όγκος δεν «σπρώχνει» κάποιο συγκεκριμένο όργανο ώστε να προκαλέσει πόνο, καθιστώντας την ασθένεια «σιωπηλή».

Ωστόσο, στην περίπτωση που ένας άνδρας έχει όντως συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Συχνή επιθυμία για ούρηση, κυρίως το βράδυ
 • Δυσκολία ή αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση
 • Αδύναμη ροή ούρων
 • Ακράτεια όταν κάποιος γελάει ή βήχει
 • Εμφάνιση αίματος στα ούρα ή το σπέρμα
 • Πόνο κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτωση
 • Πίεση ή πόνο στο ορθό.

Τα δε συμπτώματα που παραπέμπουν σε προχωρημένο καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνουν:

 • Βαθύ πόνο ή δυσκαμψία στη λεκάνη, την οσφυϊκή χώρα, τα πλευρά ή τους γοφούς
 • Απώλεια βάρους
 • Απώλεια όρεξης
 • Κόπωση, ναυτία ή και έμετο
 • Πρήξιμο των κάτω άκρων
 • Αδυναμία ή παράλυση των κάτω άκρων, συχνά συνοδευόμενη από δυσκοιλιότητα
 • Εντερικά προβλήματα.

Είναι σημαντικό, βέβαια, να σημειωθεί ότι ο πόνος κατά την ούρηση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος έχει καρκίνο του προστάτη, αφού παρεμφερή συμπτώματα μπορεί να «δώσει» και η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ή προστατίτιδα.

Επιπλέον, ούτε η αδυναμία στύσης παραπέμπει απαραίτητα σε ύπαρξη της νόσου, καθώς είναι πολύ πιθανόν να προκαλείται από άλλους παράγοντες, όπως ο διαβήτης, το κάπνισμα, οι καρδιαγγειακές ασθένειες ή, απλά, η γήρανση του ατόμου.

Διαγνωστικές εξετάσεις

Οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη ενδείκνυται να ξεκινήσουν σε διαφορετικές ηλικίες, ανάλογα κυρίως από το οικογενειακό ιστορικό του κάθε άνδρα:

 • Από 50 ετών για τους άνδρες που παρουσιάζουν μέσο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και προσδόκιμο ζωής 10 έτη και άνω.
 • Από 45 ετών για όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για άνδρες με ένα συγγενή πρώτου βαθμού (πατέρα, αδελφό ή γιο) που διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη σε ηλικία μικρότερη των 65 ετών. Υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου παρουσιάζουν και άτομα με συγκεκριμένα φυλετικά χαρακτηριστικά, όπως οι έγχρωμοι άνδρες.
 • Από 40 ετών για τους άνδρες, οι οποίοι έχουν περισσότερους από έναν συγγενείς πρώτου βαθμού που εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη σε μικρότερη ηλικία.

Ως προς τις ίδιες τις διαγνωστικές εξετάσεις, συνήθως η διαδικασία είναι η εξής:

Αρχικά διενεργείται μία εξέταση αίματος, προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό προστατικό αντιγόνο PSA. Εάν το PSA εμφανίζει υψηλές τιμές ή συνεχόμενα αυξανόμενες τιμές, αυτό αποτελεί ένα πρώτο «καμπανάκι» για ενδεχόμενη ύπαρξη καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, για τη σωστή αξιολόγηση της εξέτασης του PSA, πάντα λαμβάνονται υπ’ όψιν και η ηλικία, το μέγεθος του προστάτη, τα αποτελέσματα προηγούμενων σχετικών εξετάσεων, η λήψη κάποιας θεραπευτικής αγωγής που πιθανόν να επηρεάζει τις τιμές του PSA, καθώς και άλλες υφιστάμενες ιατρικές καταστάσεις, όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

Έναν απλό τρόπο για να ελέγξει ο ουρολόγος τον προστάτη αποτελεί και η δακτυλική εξέταση του ορθού. Καθώς πρόκειται για εσωτερικό όργανο, η θέση του προστάτη μπροστά από το ορθό επιτρέπει στον γιατρό να τον αισθανθεί με το δάκτυλό του και να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχει κάποια ασυμμετρία ή διόγκωσή του.

Εάν υπάρξει υποψία καρκίνου, πραγματοποιείται απεικονιστικός έλεγχος με υπερηχογράφημα του προστάτη και, αν χρειαστεί, μαγνητική τομογραφία. Επιπλέον, λαμβάνονται ιστοτεμάχια διά του ορθού και αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση, η οποία καθορίζει τελικά και το αν υφίστανται ή όχι καρκινικά κύτταρα.

Πηγές
https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/detection-diagnosis-staging/how-diagnosed.html
https://www.pcf.org/about-prostate-cancer/what-is-prostate-cancer/prostate-cancer-symptoms-signs/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stage-4-prostate-cancer/symptoms-causes/syc-20377966
https://www.webmd.com/prostate-cancer/guide/prostate-cancer-when-to-seek-care

, ,
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SWITCH THE LANGUAGE