Ο καρκίνος είναι μια έντονη εμπειρία, αλλά δεν χρειάζεται κανένας ασθενής να την αντιμετωπίσει μόνος του. Οι ασθενείς καλούνται να διαχειριστούν ψυχικές και σωματικές προκλήσεις της θεραπείας τους.
Ακολουθούν βασικές πληροφορίες για όσους έχουν ψυχικές ανησυχίες:
- Πότε να μιλήσετε στον γιατρό σας: Ενημερώστε την ομάδα φροντίδας σας για το ψυχικό σας ιστορικό από την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Όπως αναφέρετε για οποιαδήποτε σωματική πάθηση (π.χ. διαβήτη), έτσι και η ψυχική υγεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του παρελθόντος σας.
- Τι να αναφέρετε: Μοιραστείτε οτιδήποτε, από άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, φοβίες, μέχρι διατροφικές διαταραχές, μετατραυματικό στρες ή παλαιότερες δυσκολίες ακόμα κι αν δεν έχετε επίσημη διάγνωση. Ο καρκίνος είναι στρεσογόνος και μπορεί να επαναφέρει παλιά ζητήματα.
- Καμία ανησυχία δεν είναι μικρή: Από φόβο για βελόνες μέχρι κλειστοφοβία στον μαγνητικό τομογράφο, είτε άγχος με την μάσκα της ακτινοθεραπείας, μοιραστείτε το. Η ομάδα σας θέλει να γνωρίζει για να σας βοηθήσει.
- Επηρεάζει τη θεραπεία; : Συνήθως η ψυχική σας κατάσταση δεν αλλάζει το πλάνο θεραπείας του καρκίνου. Ωστόσο, είναι σημαντικό για την ομάδα σας, ώστε να προσαρμόσει τη φροντίδα σας.
- Φάρμακα ψυχικής υγείας: Τα περισσότερα ψυχιατρικά φάρμακα συνεχίζονται κανονικά, με στενή παρακολούθηση από ψυχίατρο. Αν χρειαστεί αλλαγή, υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές.
- Παρακολούθηση: Εμπιστευθείτε την ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί. Υπάρχουν πολλά εργαλεία που αξιοποιεί για να παρακολουθεί την πορεία σας και να σας στηρίζει καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας σας.
- Ρόλος ψυχιάτρου: Είτε μέσω φαρμάκων, θεραπείας, είτε απλής συζήτησης, οι ψυχίατροι προσαρμόζονται στις ανάγκες σας. Ακόμα κι αν δεν θέλετε παρέμβαση, χτίζεται μια σχέση για να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί έγκαιρα οποιαδήποτε δυσκολία.
Η ψυχική υγεία είναι κρίσιμη στη μάχη με τον καρκίνο. Μιλήστε ανοιχτά – η υποστήριξη υπάρχει για εσάς.
Πηγή: https://www.mdanderson.org/cancerwise/how-to-manage-a-mental-health-condition-during-cancer-treatment.h00-159696756.html